(placeholder)

in liquidatie

(placeholder)

Activiteiten van 2013


Gedurende meer dan 30 jaar hebben we heel wat sprekers gehad bij de AVE, externe mensen maar ook eigen leden.

Hieronder een lijst van de lezingen van 2013. Van de lezingen is een korte inhoud gegeven, soms gevolgd door een (eigen) woordje over de spreker.

Woensdag 6 november 2013 - Sybe Dijkstra met "Turbulentie-rol van de Astrologie"

We leven in een turbulente tijd van transformatie en veel mensen zijn op zoek naar houvast. Veel (schijn)zekerheden van buitenaf staan op de tocht dus we moeten op zoek naar innerlijke ruimte. Onder andere de Zwarte Maan, onze zielewijsheid die we als kind al hadden, kan hierin een grote rol spelen. Na de tweede progressieve nieuwe maan kunnen we ons daar bewust van worden en onze eigen koers gaan varen. Vanavond wil Sybe de rol van astrologie als wegwijzer naar de juiste weg bespreken in een tijd vol hectiek waarin sociale media mede een dubieuze rol spelen.


Sybe Dijkstra (28/8/1960, 21:03u, Amsterdam), studeerde arbeids- en organisatiepsychologie. Een consult en leertraject bij Peter Delahay bracht hem en 1997 weer in contact met zijn symbolische vermogens en naast de studie van de astrologie begon hij weer sprookjes te schrijven. Vanaf 1999 is hij als betekenisgever in gesprek met mensen die naar richting, zin en betekenis op zoek zijn in hun leven en werk. Daarbij combineert hij inzichten uit de systeem- en chaostheorie, de filosofie van Arnold Cornelis (het verborgen programma, de vertraagde tijd en de logica van het gevoel) met de astrologie, met name de structurele astrologie van Bode/Delahay.


Woensdag 2 oktober 2013 - Johan Ligteneigen met "Vaste Sterren"

De vaste sterren en de constellaties zijn wellicht de oudste astronomische- en astrologische referenties voor de mensheid geweest. De schattingen lopen uiteen van 2000 tot 5000 jaar aan observaties aan deze hemelobjecten. Astrologische beschrijvingen ervan komen voor in de werken van Marcus Manilius, Ptolemeus, Vettius Valens, Dorotheus van Sidon, Firmicus Maternus, Antiochus en vele andere auteurs uit de Hellenistische tijd. Daarna zijn er in de afgelopen honderden jaren diverse werken verschenen over de vaste sterren, maar veelal zijn het beknopte beschrijvingen zonder voorbeelden en ontbreekt het aan een praktische toepassing.

In de lezing wordt eerst duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen zodiaktekens en constellaties en hoe in de loop der tijd deze twee verschillende "systemen" uit elkaar zijn komen te lopen als gevolg van de precessie van de Aardas. Het allergrootste deel van de lezing gaat over de praktische toepassing van de duiding van de vaste sterren, maar vooral van de constellaties in de geboortehoroskoop. Dat hierbij een correcte berekening van de radixhoroskoop van het grootste belang is, inclusief een goed aspectentrapje, zal door de auteur worden toegelicht aan de hand van diverse voorbeelden uit zijn praktijk.

Met lichtbeelden uit zijn eigen astrologisch computerprogramma Newcomb Verise-5 toont de auteur hoe men de radixplaneten, evenals de ASC en MC zichtbaar kan maken in de constellaties en welke gevolgen dit voor de geborene kan hebben. Aan de hand van de progressies wordt aangetoond welke voorspellingen mogelijk zijn in samenhang met de vaste sterren.

Behalve voor de geboortehoroskoop kunnen de vaste sterren en constellaties ook worden toegepast in de mundane astrologie, waarmee gebeurtenissen voor landen of streken en soms ook steden verklaard kunnen worden. Ook hiervan worden enkele voorbeelden gegeven.

Er is gelegenheid om uitsluitend op de avond van de lezing het boek over de praktische toepassing van de vaste sterren (424 blz.) aan te schaffen voor een prijs van   28 (normale prijs:   38). Ook kan men het programma Newcomb-V5 aanschaffen voor een prijs van   100 (normale prijs:   170). Het programma biedt volledige duidingen van de vaste sterren, maar ook kan men de constellaties met de afzonderlijke sterren afbeelden en de radixplaneten erin zichtbaar maken.


Johan Ligteneigen is geen full-time astroloog. Hij wil zich ook geen astroloog noemen, maar meer een serieuze astrologiebeoefenaar. Sinds zijn eerste schreden op het astrologische pad heeft hij twee drukke dagbanen gehad tussen 1983-1991 en van 1991 tot heden, waar hij momenteel SAP expertise heeft op het gebied van orderprocessing van liften en roltrappen. Zoals het genoemd wordt, "tussen de bedrijven door", heeft Johan zich met wisselende inzet met de astrologie bezig gehouden en ongeveer een 1800-tal horoskopen in zijn handen gehad, waarvan de meeste zelfs in "Johan's vroege tijdperk" van de heer Gieles.

Johan's meest recente inspanningen zijn ontwerpen van het astrologisch programma Newcomb Versie-5 en het schrijven van een lijvig boek over de praktische toepassing van de Vaste Sterren in de astrologie dat eind april 2011 verscheen.


Woensdag 4 september 2013 Paul Dijkstra met "Tarot en Astrologie"

1e Deel: Voorstelling van de 22 kaarten van de Grote Arcana van de Rider-Waite Tarotkaarten.

2e Deel: Demonstratie van het "Astrologisch Wiel" = kaartlegging met 12 kaarten analoog aan de Huizen van de Horoscoop = systeem voor 1/2 jaar = 6 maanden.

3e Deel: Ditzelfde "wiel" kan ook worden gelegd op de Radix van een Persoon! Met veel praktische voorbeelden!


Paul werd geboren op 1 juli 1948 te Eindhoven (NL)om 2u13 's nachts. In de zomer van 1968 kwm hij voor het eerst in aanraking met astrologie en in 1976 ontmoette hij zijn eerste mentor, Jan B.Gieles, redacteur van het astrologisch tijdschrift "Sagittarius" in Den Haag(NL). Op verzoek van Gieles schreef Paul tussen 1977 en 1984 vele astrologische artikelen in dat tijdschrift. 25 mei 1981 was de startdatum van Paul's eerste cursus Astrologie die hij zelf organiseerde samen met een Stier-dame, in Antwerpen(B). In januari 1985 was hij mede-oprichter van het astrologisch Genootschap "Aquarius" in Drunen(NL), ten huize van zijn collega Huub vd Graaf. Eind jaren '80 leerde Paul een andere belangrijke mentor kennen, nl de Tarotspecialist Noud van den Eerenbeemt uit Gent(B). In de loop van de jaren '90 leerde Paul het leggen van de Tarotkaarten gecombineerd met astrologie. Sinds 1992 woont Paul in Hasselt (B) waar hij zijn activiteiten bundelde onder de naam "CarneooL". Een der disciplines die Paul leerde combineren met astrologie was de leer der getallen of wel de astro-numerologie, meestal gebruikt voor de duiding van iemands geboortedatum.


Woensdag 1 mei 2013: Joyce Hoen met "De 7 Jupiter Transit Cycli"

Niet alle Jupiter transits zijn gelijk, we maken als het goed is zeven rondjes van Jupiter mee in ons leven, als we zoals het hoort 84 jaar worden. Elk van die zeven rondjes heeft een andere insteek dan de vorige. Van belang is in welk huis Jupiter in je horoscoop staat en hoe oud je bent.


Joyce Hoen (1953) is beroepsastrologe in twee landen momenteel, afwisselend in Belgie en Nederland. Ze geeft sinds 1995 een emailcursus astrologie en heeft een drukbezochte website www.astrologie.ws


3 april 2013: Willem Simmers met "Gokken en Weddenschappen"

Willem Simmers (1954) begon zijn astrologiestudie in 1974. Aanvankelijk combineerde hij astrologie met zijn beroep als NLP/hypnotherapeut, maar geleidelijk kwam de astrologie op de eerste plaats te staan en werkt hij sinds 1985 als beroepsastroloog. Willem heeft zich de laatste 25 jaar met name gericht op de Vedische astrologie en heeft hier twee boeken over gepubliceerd: 'Vedische astrologie' en 'Nakshatra's, de maanhuizen in de Vedische astrologie'. Beide boeken zijn inmiddels uitgebreid en worden binnenkort gebundeld uitgebracht. Zijn nieuwe boek  De kracht van Voorspellende Astrologie  (Westerse klassieke uurhoekastrologie) wordt naar verwachting in het voorjaar van 2013 gepubliceerd. Het laatste hoofdstuk in dit boek is gewijd aan het onderwerp waar ook deze lezing over gaat:  Gokken en Weddenschappen.  


6 maart 2013: Korte lezing door AVE-lid Matt Verhaegh met onderwerp "Astrologie in de kunst" en na de pauze een ledenvergadering

Matt zal een overzicht geven hoe de astrologie door de eeuwen heen in de kunst tot uitdrukking is gekomen. Aan bod komen:

- de beelden van Griekse en Romeinse goden die de planeten representeren

- de fantastische astronomische / astrologische sterrenkaarten van de Nederlandse cartograaf Marcus Cellarius, zie website www.astroposter.eu

- de uit de jaren 70 bekende dierenriem schilderijen van Johfra

- de klassieke muziekstukken van Gustav Holst - The Planets

- enkele andere bekende schilderijen die een duidelijke link met de zodiak hebben

- en dan nog tenslotte het toetje: maar dat is nog geheim!

Het wordt mooie multi-media show, met prachtige beelden van de beamer, en geluid uit de boxen!


Matt Verhaegh is zelfstandig High Tech ingenieur onder de naam COMM-IT, en hij is actief in de astronomie en astrologie. In zijn studententijd op de TU Eindhoven heeft hij de oprichting van de AVE meegemaakt, en hij was tot eind 2014 de webmaster van de AVE site. De AVE was tijdens het 30 jarig bestaan op bezoek bij de sterrenwacht Asten waar hij lid van is. Matt is 54 jaar, getrouwd, woont in Asten-Heusden en heeft een eeneiige tweeling (meisjes, astrologisch gezien ook heel interessant) en een zoon.


6 februari 2013: Dorien de Vries met "Astrologie en Therapie"

Als onderwerp zou ik graag therapie en astrologie met voorbeelden uit de praktijk wensen te bespreken. Ik werk als therapeut vaak met de horoscoop. In het kennismakingsgesprek luister ik naar de levenservaringen en problemen van de cliënt. Terugkerende thema s kan ik dan met de horoscoop bevestigen en uitleggen om zodoende helderheid en inzicht te geven. Doel is natuurlijk om weer kracht en energie te herpakken in relatie tot werk als in het privé leven. Vastgeroeste patronen geven juist energie als er oplossingen worden ervaren en er doorstroom ontstaat. Als de cliënt het gevoel heeft dat hij of zij vanuit kracht sturing geeft aan zijn leven, is mijn missie geslaagd. Aan de hand van voorbeelden laat ik graag meer zien over mijn manier van werken. Voor meer informatie kun je ook op mijn site kijken www.doriendevries.com en www.binnendedeur.nl

Dorien heeft in 1989 de hbo-opleiding Natuurgeneeskunde voltooid. De kennis van homeopathie, voeding en kruiden vormt een effectieve verrijking voor mijn werk. Na deze opleiding heb ik als docente gewerkt bij diverse opleidingen. Ze werkt sindsdien als zelfstandig therapeut en adviseur in Amsterdam en sinds 2009 ook in Zwolle en heeft inmiddels een ongelofelijke veelkleurige groep mensen mogen helpen, op persoonlijk en professioneel vlak. Daarnaast heeft het geleid tot uiteenlopende nevenactiviteiten, variërend van een column voor het magazine Nouveau, consulten op beurzen, cursussen in voice dialogue, imaginatie tot diverse meditatiecursussen. Verder heb ik mijn expertise ingezet voor organisaties, als aanvulling op de P&O-discipline. Daardoor heb ik de nodige ervaring in zakelijke omgevingen opgedaan.


9 januari 2013: Erik van Slooten met "Zoeken en vinden"

Een methode voor de duiding van uurhoeken van vragen over verloren voorwerpen, huisdieren, mensen. Uiteraard aan de hand van veel concrete voorbeelden!


Erik van Slooten, geboren Eindhovenaar, woonachtig in München, is de bekendste klassieke astroloog in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italie. Hij geeft lezingen en seminars van Hamburg tot Palermo en schreef 7 Duitstalige boeken, waarvan enkele in verchillende talen (Nederlands, Italiaans, Tsjechisch) zijn vertaald. Hij is regelmatig met zijn vrouw Sonja in zijn geliefde Brabant en bezitten een flatje in Woensel voor eigen bewoning.